Kako liječiti gljivična oboljenja noktiju?

Gljivična infekcija postupno zahvaća nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče. U početnom stadiju infekcije najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlazi i toplini pogoduje razvoju gljivične infekcije, naprimjer: znoj koji nastaje zbog nošenja zatvorene obuće, korištenje zajedničkih tuševa - u sportskim objektima, kupalištima, rezanje kože oko noktiju, putem pedikure itd. U prošlosti su se za liječenje gljivične infekcije noktiju koristili lijekovi za lokalnu primjenu. Terapija je trajala dugo i nije bila učinkovita, no sada postoje novi načini liječenjana koji su vrlo su djelotvorni.
Foto: infokorners.com

Faktori rizika

Gljivične infekcije najčešće su zastupljene kod starijih ljudi. Iz razloga što poslije 40-te godine nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije. Postoji veći rizik za razvoj gljivične infekcije na nožnim prstima ako se stopala jako znoje te ako se nose čarape i cipele koje onemogućavaju prozračnost i ne upijaju znoj. Infekcija se također može razviti ako hodate bosi po vlažnim mjestima, te kao rezultat komplikacija drugih infekcija. Gljivične infekcije na prstima ruku često su posljedica prevelikog izlaganja vodi i deterdžentima. Vlaga koja nastaje ispod umjetnih noktiju također može potaknuti nastanak gljivičnih oboljenja.
 
Znakovi i simptomi

Gljivične infekcije noktiju su češće na nožnim prstima nego na prstima ruku i uglavnom su kozmetički problem.
 
Znakovi i simptomi uključuju:
• promjenu boje nokta - nokat postaje žut, bjelkast ili zelenosmeđ;
• postaje zadebljan, iskrivljen i krhak.

Komadići uništenog nokta skupljaju se ispod zdravog dijela nokta te se konačno cijeli nokat može odvojiti od svog ležišta.

Komplikacije

Ponekad gljivične infekcije noktiju mogu biti bolne. Istraživanja također pokazuju da one stvaraju veći rizik za druge, ozbiljnije probleme sa noktima. Dodatno, one mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme za ljude sa dijabetesom i za one s oslabljenim imunitetom. U osoba s dijabetesom, može doći do poremećaja cirkulacije u stopalima. Zbog toga, bilo koja relativno mala ozljeda stopala - uključujući i gljivičnu infekciju noktiju - može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, kao što je otvorena rana koja teško zarasta. 
 
Prevencija

Da biste pomogli spriječiti gljivične infekcije, provodite dobru higijenu stopala i ruku: držite svoje nokte suhima i čistima. Temeljito sušite svoja stopala i ruke poslije kupanja, uključujući i prostore između prstiju. Zamijenite cipele zatvorenih prstiju s cipelama otvorenih prstiju. Nosite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od prevelikog izlaganja vodi. Između dvije upotrebe izokrenite gumene rukavice da se osuše. Ne skidajte kožu oko vaših noktiju. To može otvoriti put bakterijama u vašu kožu i prema noktima. Izbjegavajte hodati bosi oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama. Izaberite pouzdani manikerski i pedikerski salon koji sterilizira svoje instrumente. (i ako možete biti u napasti da sakrijete gljivične infekcije od pogleda, izbjegavajte korištenje laka za nokte i umjetnih noktiju.) Perite ruke nakon dodira s inficiranim noktom. Ako niste oprezni, gljivična infekcija može prijeći s jednog nokta na ostale.


Olival olovka za oštećene nokte pomaže u liječenju onihomikoza, obnavlja strukturu, ubrzava rast i jača nokte na rukama i nogama


Olival olovka pomaže kod gljivičnih infekcija koje se manifestiraju kao zadebljanja, deformacije, promjene boje ili listanja nokta tzv. onihomikoze. Učestalost onihomikoza raste s godinama, primjerice, čak je 15 do 20 posto bolesnika populacija od četrdeset do šezdeset godina.

Olival olovka za oštećene nokte obnavlja strukturu i ubrzava rast noktiju, jednostavna je za primjenu i dokazano djelotvorna. Ublažava simptome i pomaže u lokalnoj terapiji gljivičnih oboljenja noktiju, a jednako je učinkovita na rukama i nogama. Ova hrvatska kozmetika s posebnom namjenom sadrži kombinaciju triju visokovrijednih eteričnih ulja: klinčića, australskog čajevca, lavande i salicilne kiseline, sinergijski djeluje i prodire u duboke slojeve nokta.


 
Postupak premazivanja oštećenog nokta potrebno je ponavljati najmanje dva puta dnevno tijekom četiri do šest tjedana, a rezultati su vidljivi za kratko vrijeme. Olovka ostavlja bezbojan i sjajan trag, intenzivnog je mirisa, a sadržaj jednog punjenja dovoljan je za 300 aplikacija. Zbog jednostavne primjene i dokazane učinkovitosti predstavlja jedinstvenu pomoć u liječenju onihomikoza.

Maloprodajna cijena Olival olovke za oštećene nokte je 99,90 kuna, a dostupna je u svim bolje opskrbljenim ljekarnama.

Sastav:

Lavanda angustifolia
– lavanda
Višegodišnja ljekovita biljka lavanda rasprostranjena je i dobro poznata mediteranska kultura. Najkvalitetnije eterično ulje daje upravo sorta – angustifolia koja se od različitih križanaca razlikuje po bogatom sastavu u kojem prevladava linalilacetat, linalol i kamfor. Ulje ima jak antimikrobni i antifungalni učinak.
 
Eugenia caryophyllata – klinčić
Ovo zimzeleno stablo s brojnim cvjetovima sadrži ljekovito eterično ulje koje se nalazi u cvjetnim pupoljcima. Osim što se upotrebljava kao začin, ovo eterično ulje nalazimo i u različitim farmaceutskim i stomatološkim pripravcima. Najnovija farmakološka istraživanja potvrđuju izuzetno dobru antifungalnu aktivnost ovog ulja, čak i u velikim razrjeđenjima.
 
Melaleuca alternifolia – čajevac
Australski čajevac je ljekovita biljka, tek nedavno istražena i uvedena u farmaceutsku praksu. Sadrži eterično ulje koje ima izuzetno jaka svojstva prirodnog antiseptika, antimikotika i dokazano antimikrobno djelovanje.

OLIVAL Kozmetika se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike za njegu i zaštitu kože, obogaćene aktivnim komponentama prirodnog porijekla. Kozmetika OLIVAL je hrvatska tvrtka čiji je koncept razvijen na temelju starih receptura, obogaćenih novim spoznajama u kozmetologiji i farmaceutskoj tehnologiji. Gotovo svaki proizvod sadrži bar jedno prirodno masno ulje dobiveno iz ljekovitih biljaka postupkom hladnog prešanja ili maceracijom.Premier - Krvavi most 1, Zagreb
1/10

Aktualno